Knallsterk juniorturnering med gode OSSU resultater

OSS Junior International 2020

OSS Junior International 2020 er akkurat ferdig. Turneringen ble avholdt fra 24-28 juni 2020 med 5 runder langsjakk. Et knallsterkt startfelt i både A og B-gruppene tydet på at mange har gledet seg til endelig å få kjenne på brett og brikker igjen etter en lang periode der nettsjakk nok har vært hovedaktiviteten til de fleste.

På grunn av strenge regler for smittevern samt krav til hvordan turneringer gjennomføres, måtte vi i år sette et tak på 40 deltakere fordelt på 20 i A og 20 i B. Turneringen ble fulltegnet og nivået var veldig høyt i begge grupper. Vi har begynt å venne oss til at været viser seg fra sin aller beste side når vi arrangerer denne turneringen. Også i år slo dette til, men spilleforholdene var gode og ungdommen lot seg ikke affisere av at det var litt varmt i lokalet.

Sondre Lillestøl Melaa

Dette var tredje året på rad vi arrangerte turneringen som nå kan sies å være en fast, populær og viktig sommerturnering for barn og ungdom. Vi serverte lunsj fra torsdag til søndag inkludert frukt onsdag kveld under første runde. Menyen inkluderte baguette med salat, ost og skinke; pastasalat med kjøttboller; pizzasnurrer og tacowrap med kylling. I tillegg laget vi også kjøttfrie alternativer for de som ønsket dette.

Turneringen ble gjennomført knirkefritt og uten noen form for problemer. Lørdag før rundestart var vi så heldige å ha en liten seremoni, da IA Henrik Sjøl kom innom for å dele ut diplomer til de mange deltakerene som hadde gjort det svært så bra i Norges Grand Prix 2019-2020. Men nå over til selve turneringen og spillet…

Som vanlig hadde vi to ratinggrupper – over og under 1600. Vi endte opp med 40 deltakere og dermed fullbooket turnering i det som kan sies å være den sterkeste turneringen til nå vi har arrangert. En knalltøff A-gruppe, der selv de med laveste rating på papiret viste seg å være svært vanskelige motstandere for de med noe høyere rating samt en overraskende sterk B-gruppe der kun et fåtall spillere ikke har fått rating ennå.

Jacob Templen Grave – Sondre Lillestøl Melaa

Jacob Templen Grave fra Tønsberg startet turneringen med tre strake seire og ledet A-gruppen etter runde 3. Sondre Lillestøl Melaa og FM Elham Abdulrauf møtte hverandre i den runden og avga en halvt poeng hver da de spilte remis. Men i de to neste rundene måtte Jacob ut og møte både Sondre og Elham. En knalltøff avslutning på turneringen med andre ord.

Partiet mot Sondre i runde 4 ble et velspilt og jevnt parti. Jacob sto lenge svært bra men i trekk 31 tillater han at motstanderen får en veldig aktiv dronning via en dronning-sjakk. Dermed er partiet vanskelig å spille for hvit og Sondre vinner partiet med et kongeangrep som blir for sterkt. Bortsett fra remis-partiet mot Elham vant Sondre alle sine partier. Men Elham vant turneringen på bedre kvalitet (Buchholz-1).

Andreas Tenold – Isak Vinh Brattgjerd

I tillegg til Sondre spilte Isak Vinh Brattgjerd, Axel Tunsjø, Håvard Haug og Jo Frønsdal Engedal fra OSS(U) i A-gruppen. De gjorde sakene sine veldig bra. Spesielt Isak gjennomførte en veldig sterk turnering. Tapet mot Sondre i siste runde var nok forventet. Men vi kan nevnte partiet mot Andreas Tenold fra Nordstrand. I det partiet har Isak fått opp et avgjørende angrep mot slutten etter strålende spill og partiet er i realiteten vunnet. Men sjakk er en brutal sport, det hjelper lite om man har en fullstendig vunnet stilling. Ett dårlig trekk kan snu et parti fullstendig på hodet, og 51..Dc4 avgjorde partiet til hvits fordel. Du ser kanskje hvorfor?

Linnea Larre – Elias Horsfjord Glomnes

I B-gruppen hadde vi 6 OSS(U) spillere med og vi satte helt klart fyr på B-gruppa i år. Det skulle vise seg å bli en svært jevn turnering der tre OSS-spillere var involvert i å avgjøre topp-plasseringene i siste runde. Men hele 11 klubber var representert blant de 20 deltakerene i denne gruppen, noe som er veldig gøy å se! Før siste runde ledet Gard Rye Høyforsslett med 4 poeng, et helt poengs ledelse til neste på listen. Han slo Linnea Larre i runde 4 i et fint parti, der han først vinner en bonde for deretter sakte men sikkert spille hjem seieren med solid og trygt spill. I siste runde møtte Linnea, Elias Horsfjord Glomnes. De lå som nr. 2 og 3. på resultatlisten etter runde 4 og vi fikk dermed et internt OSS(U) oppgjør. Et jevnt parti som avgjøres i trekk 24..Dc4. Linnea truer den sorte hvitfeltsløperen og Elias dekker den med dronningen sin. Ser du hvorfor dette ikke er godt nok?

B-gruppen ble avgjort i siste parti mellom Gard og arrangørklubbens Oskar Steensen. Oskar spilte for premie-plass med sine 3 poeng før siste runde. Med seier var han sikret pall-plass. Det ble et langt og spennende parti, der Oskar relativt tidlig vinner en bonde på bekostning av en noe svekket bondestruktur. Men han spiller opp et vunnet bondesluttspill med en fin og aktiv konge. Et spennende avgjørende øyelikk på slutten der Gard viser sin sluhet ved å sette en artig patt-felle. Om Oskar slår en bonde for deretter å ha fri bane til ny dronning, er det patt! Han beholder roen, ser fellen og går forbi. En jevnere B-gruppe kan vi ikke be om, og med 3 spillere på 4 poeng, måtte pallen avgjøres på kvalitet (Buchholz-1), og dermed vant Linnea B-gruppen. Verdt å merke seg er det at to av de fire premiepengene gikk til jenter. God kjønnsfordeling der med andre ord!

Vi takker alle deltakere for en fin turnering,  håper på at vi kan arrangere ny turnering neste år og at vi ser så mange av dere som mulig tilbake i våre lokaler da.