VM for ungdom 2019 i Mumbai, India

Norges delegasjon, VM for ungdom 2019

Norges delegasjon, VM for ungdom 2019

VM for ungdom 2019 ble arrangert i Mumbai, India fra 1. oktober til 13. oktober 2019. Mesterskapet har seks klasser; Åpen 18, Åpen 16, Åpen 14, Jenter 18, Jenter 16 og Jenter 14. Klassene for U14 er forbehold de født 2005 eller senere, U16 de som er født i 2003 eller senere, mens U18 er for de spillere som er født i 2001 eller senere. Det er med andre ord lov å stille i en klasse høyere enn den man tilhører, men det er kun noen svært få spillere som velger dette.

Den norske delegasjonen besto av 9 spillere samt én trener. OSSU var representert med både Embla Ekeland Grønn i Jente 16 klassen og Linnea Larre i Jente 14 klassen. Våre jenter gjorde sakene sine veldig bra, og hadde stang ut i flere partier.

I VM er det svært strenge regler både når det kommer til sikkerhet, men også til adgang til spillelokalet. 10 minutter før partiene starter må absolutt alle ut av lokalet, bortsett fra spillerne selv samt dommere. Foreldre, reiseledere, og trenere har ikke adgang til å følge barna bort til bordene eller komme i nærheten av bordene. Det er satt opp sperrelinje rett innenfor dørene til lokalet der man kan stå og ta noen bilder frem til 10 minutter før start. Spillerne må selv komme seg gjennom sikkerhetskontrollen (metalldetektorer, kroppsvisitering) og selv finne plassene sine. Den yngste deltakeren i delegasjonen, Linnea fikk merke at man må klare seg på egenhånd når noe skjer.

Linnea i tvist om rørt brikke i VM for ungdom 2019

Linnea i tvist om rørt brikke i runde 4

I runde 4 hadde hun en tvist mot sin indiske motspiller og måtte diskutere lenge med dommerne om rørt brikke før dommerne til slutt valgte å gi inderen lov til å flytte en annen brikke (de hadde ikke selv sett at brikken ble rørt). På bildet over tatt av arrangøren, ser vi Linnea i heftig diskusjon med motspiller og dommere.

Embla Ekeland Grønn spilte i Jente 16-klassen. Hun fikk en veldig tøff start, og møtte WFM Mounika Akshaya Bommini fra vertsnasjonen India i første runde. Den indiske jenta hadde en FIDE-rating på 2017 og var rangert som nr. 14 i turneringen. Vi som har vært her nede vet nå at ratingen på de indiske jentene er langt lavere enn den reelle spillestyrken. Dette henger sammen med at det koster penger å FIDE-rate turneringer, og derfor gjøres det sjelden i India. Embla møtte til sammen 7 indere på de 11 rundene mesterskapet varte! Etter en god avslutning på mesterskapet endte hun på 4 poeng på 11 runder. Med tanke på den sterke motstanden er dette et godt resultat.

Embla i aksjon i VM for ungdom

Embla i aksjon i runde 3 i VM for ungdom  

 

I Jente 14-klassen startet Linnea Larre svært sterkt. Hun møtte WCM Bat-Erdene Mungunzul (FIDE:1912) fra Mongolia som var rangert som nr. 16 og kinesiske WFM Boheng Cai (FIDE:1853) rangert som nr. 20. Remis mot begge disse gav henne en flott start på turneringen. Som med Embla ble møtet med de Indiske jentene knalltøft, og gjevne og tette partier endte alle stang ut og med tap. Etter en god avslutning på mesterskapet med 4 poeng på de 6 siste og kun ett tap, endte hun opp på 5 poeng på de 11 rundene mesterskapet varte.  

Linnea i aksjon i runde 6

Linnea i aksjon i runde 6 i VM for ungdom

Dette ble en flott tur for begge jentene, med mye inspirasjon og spennende opplevelser både på og utenfor sjakkbrettet. De reiser hjem med mye viktig læring og erfaring som blir nyttig å bygge på i kommende turneringer. Resultatmessig gjennomførte de en flott turnering med mange overraskende og svært sterke prestasjoner. 

Leave a Reply