Landsturneringen 2019

Nok en flott Landsturnering med sol og sommer er overstått, denne gangen i sommerbyen Larvik. Larvik hadde mye å by på, både sjakkmessig og på andre måter. Med så fint norsk sommervær var Larvik en ideell by for å avholde Landturneringen. Larvik sjakklubb fylte 100 år i 2019, og hadde lagt til rette for gode sjakkopplevelser og mange fine sideturneringer, som spesielt de unge satte stor pris på.

OSSU kan være svært fornøyde med innsatsen i år. Hele 20 OSSU-spillere deltok, og vi stilte med spillere i alle aldersbestemte klasser, samt i klasse 1, 2, Mester og Elite.

Den yngste klassen, miniputtklasen, var et fyrverkeri – her var det både innslag av lynsjakk, tårer, jubel og nye erfaringer. Tetsjiktet var preget av tydelig mer erfarne miniputter, og vi hadde flere OSSU-spillere med i kampen om tittelen. Isak Vinh Brattgjerd var en av hovedutfordrerne til forhåndsfavorittene William Alexander Olsen fra Bærum og Vetle Bjørge Strand fra Fredrikstad, men før siste runde var det Kristoffer Wang Strømhaug fra Hell som lå i tet. Isak og Kristoffer møttes til en ren finale i siste runde, der Isak måtte vinne for å kapre tittelen. Partiet endte med remis og gull til Kristoffer med 7½ poeng. Isak tok en flott andreplass med 7 poeng. OSSUer Håvard Haug hadde også en meget sterk turnering, og med seieren i siste runde fikk også Håvard 7 poeng og endte på 4. plass bak William på kvalitetsforskjeller. Verdt å merke seg er at Håvard er født i 2010 og to år ynge enn de eldste i denne klassen. Felix Tunsjø gjorde et lite comeback etter å ha spilt lite sjakk det siste året. 8. plass i år inspirerte til mer sjakk! Debutantene August Brattjerd, Edvald Napoleon Anda og Amalie Linnea Heibo slo også godt fra seg og kapret henholdsvis 4, 4 og 3,5 poeng. Felix, August og Amalie var for øvrig alle på vinnerlaget i fotballturneringen der OSSU-barna stakk av med seieren!

Lilleputtene var enda sterkere i år enn i fjor, men OSSUer Axel Tunsjø klarte å forsvare tittelen fra i fjor og vant klassen med 7 av 9 poeng. Etter åtte runder ledet Torbjørn Valvåg fra Tromsø med et halvt poeng foran Axel, Joakim Aasen fra Haukås og Eirik Strøm Austad fra Porsgrunn. Det var stor spenning både før og under siste runde, der Axel og Eirik vant sine partier og endte med 7 poeng hver og nesten identiske kvalitetspoeng. Først på femtekvalitet (motstanders ratingsnitt) kunne de skilles! Axel kapret NM-gullet, med Eirik på 2. plass og Torbjørn på 3. plass. Linnea Larre fra OSSU spilte noen meget gode partier, og fikk til og med skjønnhetspremie for sitt parti mot Erlend Sommerheim. Se partiet og les juryens begrunnelse her: https://sjakknm2019.no/2019/07/13/skjonnhetspremiene-i-lilleputtklassen/. Jo Frønsdal Engedahl tok med seg 4,5 poeng i lilleputtklassen, men er kanskje aller mest fornøyd med 5. plassen i laglyn med tidshandicap, der laget hans «Tinnsoladatene», bestående av Engedahl senior, Engedahl junior og klubbkamerat Elias Glomnes plasserte 65 andre lag bak seg, deriblant laget til Magnus Carlsen! Gunnar Ivan Heibo spilte landsturneringen for første gang i år, og tok med seg fine 3,5 poeng. Gunnar hadde mye av æren for at laget til OSSU vant fotballturneringen i år, og har tydelig talenter i både fotball og sjakk!     

I kadettklassen stilte OSSU med tre spillere, David Luangtep Vangen, Embla Ekeland Grønn og Elias Glomnes som tok med seg 5, 4,5 og 1 poeng. Elias deltok på laget «Tinnsoldatene» i laglyn med tidshandicap og fikk dermed en fin 5. plass med seg hjem. Davids lag «Snille gutter» gjorde det enda bedre og kapret bronsen i den samme laglyn-turneringen! Kadettklassen ble vunnet av Sander Fuglestein fra Sevland på 7 poeng og best kvalitetspoeng.

I juniorklassen stilte OSSU-spiller Sondre Lillestøl Melaa, som var suveren vinner av Kadettklassen i fjor. Dette var en meget sterk og jevn klasse som spilte Berger. Sondre imponerte og vant en sterk 3. plass med 6.5 poeng og 43 nye ratingpoeng som han kan legge til de 2118 han allerede har. Sondre fikk også en liten ekstrapremie i å få spille mot selveste Magnus Carlsen i laglyn med tidshandicap! Juniornorgesmester ble Isak Sjøberg fra Nordstrand. Han rykker dermed opp til neste års eliteklasse.

Dersom man har over 2000 i rating kan man spille i Mesterklassen. Der stilte to av våre OSSUere, Elham Abdrlauf som tok en 12. plass med 5 poeng og Elias Sidali som tok med seg 2 poeng i en meget sterk mesterklasse. Elhams lag «Gnelham og co» kom på en imponerende 2. plass i laglyn-turneringen med tidshandicap. 

Eliteklassen er forbeholdt landets beste spillere. Den unge OSSU-spilleren FM Jens Evang Ingebretsen stilte i Eliteklassen for første gang, og det er meget sterkt av Jens å ta 4 poeng i denne klassen. Jens har i en alder av 15 år en rating på 2276 og er nå en utfordrer for de etablerte elitespillerne. OSSU-medlem og etablert elitespiller IM Lars Oskar Hauge kom på en sterk 8. plass med 5,5 poeng. Eliteklassen ble vunnet av GM Aryan Tari, hårfint foran GM Jon Ludvig Hammer på samme poengsum (6,5 poeng), med lavere kvalitetspoeng.   

I ratingklasse 1 tok OSSU-medlem Eskild Ekeland Grønn 5 poeng. Klassen ble vunnet av Simen Sørensen. Esklilds lag «Bacon Delivered?» tok en meget imponerende 2. plass i sideturneringen sjokk-sjakk!

I ratingklasse 2 to OSSU-medlem Sigurd Lauvås Gaure 5 poeng. Klassen ble vunnet av David A. Grøndahl.

 

 

Leave a Reply